Εποχιακή Τριχόπτωση 2020: Γιατί συμβαίνει και πως να την αντιμετωπίσεις!

Η απώλεια μαλλιών είναι μια οργανική δυσλειτουργία που προκαλεί συχνά ψυχολογική δυσφορία τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες! Σε έρευνα που έγινε σε 8 χώρες παρατηρήθηκε ότι οι εποχές που συνδέονται με τα μεγαλύτερα ποσοστά τριχόπτωσης είναι ή Άνοιξη και το φθινόπωρο! Αυτές είναι οι εποχές για εποχιακή τριχόπτωση! Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή!

Τα κύτταρα της τρίχας είναι τα δεύτερα ταχύτερα παραγόμενα κύτταρα στο σώμα (μετά από μυελό των οστών), έτσι τα μαλλιά είναι συχνά το πρώτο πράγμα που υποφέρει από οποιαδήποτε σωματική αναστάτωση.

Ως κομμωτές ασχολούμαστε μαζί τους καθημερινά. Τις λούζουμε , τις κουρεύουμε, τις χτενίζουμε, τις βάφουμε και προσπαθούμε με κάθε τρόπο και την βοήθεια επαγγελματικών προϊόντων να τις διατηρούμε υγιής, λαμπερές και δυνατές. Η σχέση μας μαζί τους, αγγίζει τα όρια του έρωτα και προσπαθούμε να γνωρίζουμε όσο περισσότερες λεπτομέρειες μπορούμε!

Εποχιακή τριχόπτωση: Διάφορες φάσεις

Κατά τη διάρκεια της ζωής τους, οι τρίχες, ακολουθούν κατά μέσο όρο  25 έως 30 κύκλους τριών φάσεων. Αυτό σημαίνει πως τα μαλλιά δεν αναπτύσσονται μόνιμα αλλά σε διαδοχικούς κύκλους. Κάθε τρίχα αναπτύσσεται από τον θύλακα της και κάθε θύλακας έχει τον δικό του ξεχωριστό κύκλο ζωής.

Η περίοδος ανάπτυξης της τρίχας ονομάζεται «Αναγενής φάση» και διαρκεί από 2 έως και 6 χρόνια.

Πρόκειται για την χρονική περίοδο όπου τα κύτταρα της ρίζας πολλαπλασιάζονται ενεργά με αποτέλεσμα να παράγονται μαλλιά.

Το δεύτερο στάδιο είναι η «Καταγενής φάση» όπου οι τρίχες σταματούν να μεγαλώνουν και ουσιαστικά, προετοιμάζονται για την πτώση. Αυτή η περίοδος διαρκεί από μερικές βδομάδες έως και 2 μήνες. Το τρίτο και τελικό στάδιο του κύκλου της ζωής κάθε τρίχας είναι η «Τελογενής φάση» και διαρκεί από 3 έως 6 βδομάδες.

Σε αυτή την περίοδο, η ανάπτυξη των μαλλιών σταματάει, η τριχοφυΐα αναστέλλεται και τελικά τα μαλλιά πέφτουν. Στο φυσιολογικό τριχωτό της κεφαλής που δεν παρουσιάζει συμπτώματα τριχόπτωσης, το 90% των τριχών βρίσκονται σε φάση αναγένεσης και το 10% σε φάση τελογένεσης.

Η τριχόπτωση εμφανίζεται όταν το ποσοστό των τριχών που βρίσκονται σε φάση τελογένεσης υπερβαίνει το 20%.Κατά μέσο όρο, είναι φυσιολογικό να χάνονται καθημερινά περίπου 80 έως 100 τρίχες που στη συνέχεια αντικαθίστανται από νέες.

Ωστόσο, ο αριθμός αυτός μεταβάλλεται, δεδομένων των συνθηκών, όπως για παράδειγμα συμβαίνει μετά την εγκυμοσύνη, όπου πολλές γυναίκες συνηθίζουν να χάνουν μαλλιά, αλλά και μετά από μια παρατεταμένη χρήση φαρμάκων αλλά και ορμονικών διαταραχών!
Ο Ιούλιος είναι χαρακτηρισμένος ως μήνας ανάπαυσης τρίχας, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι τρίχες αρχίζουν να πέφτουν περισσότερο τέλος καλοκαιριού τους μήνες του φθινοπώρου και λιγότερο της Άνοιξης!

Εποχιακή Τριχόπτωση: Ποιό μοτίβο θεωρείται ότι είναι εξελικτικό;

Tο σώμα κρατάει τα μαλλιά για να προστατεύσει το τριχωτό της κεφαλής από τον καυτό ήλιο το καλοκαίρι, αλλά και από το κρύο τον χειμώνα!
Οι επιστήμονες προέβησαν σε αυτά τα ευρήματα μετά από παρακολούθηση 800 γυναικών σε διαφορετικές χώρες, πάνω από έξι χρόνια.

Πιστεύουμε ότι ειδικά σε περιπτώσεις εποχιακής τριχόπτωσης η πρόληψη είναι σαφώς καλύτερη της θεραπείας !

Αξίζει να δοκιμάσετε τη σειρά Kerastase Specifique για την τριχόπτωση  η οποία είνα ιδανική και για άντρες και για γυναίκες! Αποτελείται από προϊόντα με κατιοντικά συστατικά, αργινίνη και γλυκολιπίδια για μαλλιά που αντιμετωπίζουν ζητήματα όπως η εποχιακή τριχόπτωση! Για προϊόντα τριχόπτωσης σε προσφορά δείτε την ολοκληρωμένη συλλογή μας!

Σχόλια