Πώς να επανορθώσετε τα εύθραυστα και αδύναμα μαλλιά!

Η αίσθηση ξηρότητας, το σπάσιμο της τρίχας και οι ταλαιπωρημένες άκρες είναι τα σημάδια που χρειαζόσουν για να ξεκινήσεις να περιποιείσαι τα αδύναμα μαλλιά σου. Αν έχεις παρατηρήσει και συ κάτι τέτοιο στα μαλλιά σου, είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις ότι χρήζουν άμεσα πλούσιας περιποίησης. Τι είναι αυτό που προκαλεί όμως τα αδύναμα μαλλιά και τι πρέπει να ξεκινήσεις να αποφεύγεις στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησής σου για να τα προστατεύσεις; Αν θες να λύσεις όλες τις απορίες σου για το πως να ανανεώσεις τα μαλλιά σου και να τους προσφέρεις υγιή όψη και φυσική λάμψη, τότε βρίσκεσαι στο κατάλληλο μέρος! Συνέχισε να διαβάζεις και ανακάλυψε όλα τα μυστικά των ειδικών για να δεις και πάλι τα μαλλιά σου υγιή και εντυπωσιακά!

Πως μπορώ να αναγνωρίσω τα αδύναμα μαλλιά;

Αδύναμα μαλλιά

Κοιτάς τα μαλλιά σου και αναρωτιέσαι αν είναι πραγματικά υγιή; Μήπως ακόμη αναρωτιέσαι γιατί οι άκρες σου είναι τόσο αδύναμες και σπάνε συνεχώς; Εάν απάντησες ναι σε κάτι από τα παραπάνω, τότε βρίσκεσαι στο κατάλληλο μέρος!

Το να έχει κανείς αδύναμα μαλλιά μπορεί να συνοδεύεται από διάφορες δυσκολίες. Η αδυναμία τους να συγκρατήσουν την υγρασία μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα, ενώ η εύθραυστη δομή τους σε σπασίματα της τρίχας. Επιπλέον, οι μέθοδοι styling που μπορούμε να εφαρμόσουμε περιορίζονται, καθώς ορισμένα χτενίσματα μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση των μαλλιών μας. Οι προσπάθειες για να αναζωογονηθούν μπορεί να απαιτούν συνεχή φροντίδα και περιποίηση, προκειμένου να αποκατασταθεί η υγεία της τρίχας και να επιτευχθεί η επιθυμητή εμφάνιση. Παρακάτω θα βρεις μερικά σημάδια τα οποία θα χρειαστεί να αναζητήσεις για να καταλάβεις αν τα αδύναμα μαλλιά σου χρήζουν περισσότερης σημασίας.

Απώλεια φυσικής λάμψης

Τα αδύναμα μαλλιά τείνουν να χάνουν την φυσική τους λάμψη. Πιο συγκεκριμένα, τα μαλλιά έχουν την ικανότητα να φαίνονται λαμπερά επειδή η επιδερμίδα τους, το πιο εξωτερικό στρώμα, είναι επίπεδη, επιτρέποντας στο φως να αντανακλά ομαλά πάνω τους. Επομένως, όταν επηρεάζεται η επιδερμίδα της τρίχας, τα μαλλιά αποκτούν πιο τραχιά επιφάνεια με αποτέλεσμα να μειώνει την ικανότητα του φωτός να αντανακλάται στην επιφάνεια της τρίχας, δίνοντάς της έτσι μια πιο θαμπή εμφάνιση. Συνεπώς, μερικά από τα σημάδια που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις αν έχεις αδύναμα μαλλιά, είναι κυρίως η απουσία της φυσικής τους λάμψης και ίσως η τραχιά υφή τους.

Εύθραυστα και Ξηρά μαλλιά

Η αφυδάτωση είναι κάτι που συνηθίζεται να υπάρχει στα αδύναμα μαλλιά και καλό θα ήταν να μην το αμελήσεις αν παρατηρήσεις κάτι τέτοιο. Τα προϊόντα αποχρωματισμού αφαιρούν εν μέρη από τα μαλλιά τη φυσική υγρασία και τα έλαια τους, αφήνοντάς τα πιο πορώδη και επιρρεπή στην ξηρότητα. Η διάσπαση της προστατευτικής επιδερμίδας κάνει την υγρασία να διαφεύγει από τα εσωτερικά στρώματα της τρίχας, με αποτέλεσμα τα μαλλιά να γίνονται ξηρά και εύθραυστα. Κανονικά, η επιδερμίδα λειτουργεί ως φράγμα για την πρόληψη της απώλειας υγρασίας, αλλά όταν καταπονηθεί, η τρίχα γίνεται πιο στεγνή και ευαίσθητη. Είναι σημαντικό, λοιπόν, σε περίπτωση που παρατηρήσεις κάποια ασυνήθιστη για εσένα ξηρότητα, να ξεκινήσεις την περιποίηση πριν επιδεινωθεί η υγεία των μαλλιών σου.

“Ψαλίδα” μαλλιών

Τα αδύναμα μαλλιά είναι εξασθενημένα και άρα πιο ευαίσθητα στο σπάσιμο. Αυτό μπορεί να γίνει αντιληπτό και από τα πιο κοντά, σπασμένα “νήματα” που προεξέχουν από την υπόλοιπη τρίχα καθώς και τις “σχισμένες” άκρες. Με τον όρο “σχισμένες” άκρες εννοούμε ότι ο άξονας της τρίχας χωρίζεται σε δύο ή περισσότερα θραύσματα κοινώς γνωστά ως “ψαλίδα”. Συνήθως, η ψαλίδα είναι η ένδειξη ότι κάτι δεν έκανες σωστά στην περιποίηση των μαλλιών σου. Αν έχεις ψαλίδα, τότε αυτό μπορεί να σημαίνει αφυδάτωση του οργανισμού και της τρίχας. Μπορεί, επίσης, να σημαίνει λούσιμο με καυτό νερό ή ακόμη και υπερβολικό και άγαρμπο βούρτσισμα.

Αδύναμα μαλλιά: Ποιοί είναι οι παράγοντες που τα προκαλούν;

Εργαλεία και βαφές για μαλλιά

Πως καταλαβαίνω αν τα αδύναμα μαλλιά μου είναι αποτέλεσμα τεχνικών εργασιών ή θερμότητας; Οποιαδήποτε τεχνική εργασία, αν έχει πραγματοποιηθεί σωστά, δεν μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για τα μαλλιά. Συνήθως τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε για styling είναι αυτά που τραυματίζουν την τρίχα μας. Συγκεκριμένα, τα εργαλεία που παράγουν θερμότητα μπορούν να αφυδατώσουν τα μαλλιά και να προκαλέσουν ζημιά στο προστατευτικό στρώμα τους. Μπορείς να συμβουλευτείς έναν επαγγελματία για να σου εξακριβώσει την αιτία που προκάλεσε τον τραυματισμό και παράλληλα να σου προτείνει την κατάλληλη επανορθωτική θεραπεία.

Τεχνικές Εργασίες και Αποχρωματισμός

Ανατομία τρίχας

Ας μιλήσουμε με περισσότερη λεπτομέρεια για το πώς λειτουργεί ο αποχρωματισμός στα αδύναμα μαλλιά. Τα μαλλιά μας παίρνουν το χρώμα τους από μια χρωστική ουσία που ονομάζεται μελανίνη, η οποία ζει μέσα στο στέλεχος της τρίχας. Ο άξονας της τρίχας καλύπτεται από ένα προστατευτικό στρώμα από λέπια πρωτεΐνης που ονομάζεται επιδερμίδα. Ο αποχρωματισμός ανοίγει αυτή την επιδερμίδα για να αλλάξει τη μελανίνη στο εσωτερικό της τρίχας. Στη διαδικασία αυτή ωστόσο, αφαιρούνται εν μέρη από τα μαλλιά φυσικές προστατευτικές ίνες και έλαια.

Ενώ θεωρητικά η επιδερμίδα πρέπει να κλείνει ξανά και να επανέρχεται στο φυσιολογικό, τα προϊόντα αποχρωματισμού διαταράσσουν αυτά τα “λέπια“, με αποτέλεσμα να μην μπορούν πλέον να “ξαπλώσουν”. Επιπλέον, η υγρασία διαφεύγει από τα εσωτερικά μέρη του στελέχους της τρίχας και με αυτόν τρόπο τα μαλλιά γίνονται ξηρά, εύθραυστα και επιρρεπή στο σπάσιμο. Συνεπώς, είναι καλό να αποφύγεις το ντεκαπάζ αν έχεις αδύναμα μαλλιά. Ωστόσο αν για οποιονδήποτε λόγο θες να τα αποχρωματίσεις, συμβουλέψου έναν επαγγελματία ο οποίος με κατάλληλες γνώσεις και τεχνικές θα σε βοηθήσει να πετύχεις το αποτέλεσμα που επιθυμείς.

Θερμότητα

Τα αδύναμα μαλλιά έχουν τάση να είναι πιο ευάλωτα στις βλάβες που προκαλεί η θερμότητα. Συγκεκριμένα, η υψηλή θερμοκρασία, που εκπέμπουν τα εργαλεία θερμότητας, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην επιδερμίδα της τρίχας οδηγώντας σε απώλεια λάμψης και ενυδάτωσης. Εκτός από αυτό, επηρεάζεται σημαντικά και το εσωτερικό της τρίχας αφού αλλάζει η δομή της, κάνοντας έτσι τα μαλλιά πιο εύθραυστα και επιρρεπή στο σπάσιμο. Μην ανησυχείς όμως! Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποχαιρετήσεις για πάντα τη μασιά και το πιστολάκι. Με τη χρήση θερμοπροστασίας και τη σωστή περιποίηση, την οποία θα σου αποκαλύψουμε σε λίγο, θα καταφέρεις να επαναφέρεις τη ζωντάνια και τη λάμψη των μαλλιών σου!

Γενική συμβουλή: Η καλύτερη θεραπεία μαλλιών για ταλαιπωρημένα μαλλιά είναι η επίσκεψη στο κομμωτήριο και η πρόληψη στο σπίτι!

6 +1 Tips για να πεις “αντίο” στα αδύναμα μαλλιά σου!

Η τήρηση υγιών συνηθειών στα αδύναμα μαλλιά θα σου διασφαλίσει ότι θα μετριάσεις υπάρχουσες βλάβες καθώς και ότι τα μαλλιά σου δεν θα υποστούν περαιτέρω καταπόνηση στο μέλλον. Μην ξεχνάς ότι, το τριχωτό της κεφαλής σου μεγαλώνει συνεχώς νέες τρίχες, τις οποίες αν περιποιηθείς σωστά από την αρχή, δεν θα σε απασχολούν στην καθημερινότητά σου. Με τον ίδιο τρόπο επομένως, που φροντίζεις τον εαυτό σου, φρόντισε και τα μαλλιά σου καθώς θα σε ανταμείψουν. Παρακάτω θα σου αποκαλύψουμε όλα τα μυστικά που θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις τα μαλλιά που πάντα ονειρευόσουν!

Σωστή επιλογή προϊόντων

Σαμπουάν για βαθύ καθαρισμό

Τα αδύναμα μαλλιά χρειάζονται ιδιαίτερη περιποίηση και τα κατάλληλα επαγγελματικά προϊόντα για να μπορέσουν να ανακτήσουν ξανά τη ζωντάνια και τη λάμψη τους. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να βεβαιωθείς ότι χρησιμοποιείς ένα σαμπουάν σχεδιασμένο για τις ανάγκες των δικών σου μαλλιών. Η μάσκα μαλλιών είναι επίσης ένας αποτελεσματικός τρόπος να αντιμετωπίσεις τα αδύναμα μαλλιά και να τα αναζωογονήσεις. Με την πλούσια σύνθεσή της σε ενυδατικά συστατικά και θρεπτικά στοιχεία, ενισχύει την αντοχή και την υγεία των μαλλιών σου. Στην ιστοσελίδα μας θα βρεις συγκεντρωμένα όλα τα προϊόντα μαλλιών που χρειάζεσαι για να επανορθώσεις τα ταλαιπωρημένα σου μαλλιά!

Χρήση κατάλληλης βούρτσας σε βρεγμένα μαλλιά

Βούρτσες για βρεγμένα μαλλιά

Γνώριζες ότι τα αδύναμα μαλλιά είναι πιο ευαίσθητα όταν είναι βρεγμένα και άρα πιο επιρρεπή στο σπάσιμο; Η χρήση κατάλληλης βούρτσας μπορεί να μειώσει το τράβηγμα και την τάση για σπάσιμο της τρίχας. Επιπλέον, η σωστή βούρτσα μπορεί να βοηθήσει στην ομαλή εφαρμογή των προϊόντων φροντίδας των μαλλιών σου, όπως των ελαίων ή των θερμοπροστατευτικών. Επίσης, μια καλή βούρτσα μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των κόμπων χωρίς να προκαλεί ζημιά στην τρίχα. Επομένως είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε το σωστό είδος εργαλείου όταν ξεμπερδεύετε τα βρεγμένα μαλλιά.

Tip: Ξεκίνα πάντα να χτενίζεις τα μαλλιά σου από τις άκρες και μετά στα μήκη και τη ρίζα των μαλλιών.

Συχνό Κούρεμα

Κούρεμα άκρων

Χάρη στην επιθυμία σου για την απόκτηση μακριών πλούσιων μαλλιών, σίγουρα πολλές φορές έχεις παραλείψει το κούρεμά τους. Ένα βήμα απαραίτητο για να διατηρούνται τα μαλλιά υγιή και δυνατά. Όταν δεν κόβεις τις “αδύναμες” άκρες σου, αυτές μπορούν να επεκταθούν σε ολόκληρο το στέλεχος της τρίχας, οδηγώντας σε “σπάσιμο” πολύ κοντά στη ρίζα. Φρόντισε να προγραμματίζεις το κούρεμά σου τουλάχιστον μία φορά στους τρεις μήνες και ακόμη πιο συχνά εάν παρατηρήσεις ευαισθησία ή ξηρότητα στις άκρες. Το κούρεμα αποτελεί ένα απαραίτητο βήμα για την αναζωογόνηση της τρίχας. Εάν επιθυμείς να αποκαταστήσεις τα αδύναμα μαλλιά σου, σίγουρα αυτό το βήμα είναι ένα που δεν θέλεις να παραλείψεις!

Αποφυγή αποχρωματισμού

Είναι αυτονόητο ότι όσο πιο σπάνια αποχρωματίζεις τα αδύναμα μαλλιά σου, τόσο το καλύτερο για εσένα! Προσπάθησε να παρατείνεις το χρονικό διάστημα για την επανάληψη αυτής της τεχνικής εργασίας και απόφυγε το ξάνοιγμα των τμημάτων των μαλλιών σου που έχουν ήδη υποστεί αποχρωματισμό, πάντα με την επίβλεψη του επαγγελματία στο κομμωτήριο. Οι κομμωτές θα σε βοηθήσουν να επαναφέρεις την υγεία και τη φυσική λάμψη των μαλλιών σου με τις κατάλληλες θεραπείες για τον δικό σου τύπο μαλλιών. Εξάλλου, όλοι μας γνωρίζουμε ότι μαλλιά τα οποία είναι υγιή και δυνατά έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποστούν κάποια βλάβη καθώς είναι πιο ανθεκτικά.

Αποφυγή επαφής με χλώριο

Αναμφισβήτητα τα αδύναμα μαλλιά δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με το χλώριο. Οι φυσικές ξανθιές το γνωρίζουν ήδη αυτό, αλλά πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική σχετικά με την έκθεση των μαλλιών σου στο χλώριο, μια χημική ουσία που συνήθως βρίσκεται στις πισίνες. Γιατί; Πρώτα από όλα, το χλώριο μπορεί να πρασινίσει τα μαλλιά σου καθώς επίσης και να τα στεγνώσει περαιτέρω, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πιο συχνό “σπάσιμο” της τρίχας. Το καλύτερο που θα μπορούσες να κάνεις είναι να αποφύγεις να βουτήξεις τα μαλλιά σου στο νερό όταν πηγαίνεις για κολύμπι. Βέβαια, μπορείς επίσης να αποτρέψεις τα μαλλιά σου από το να μαζεύουν νερό γεμάτο χλώριο, πλένοντάς το με νερό βρύσης πριν βουτήξεις καθώς και μετά, για να απορροφήσει όσο το δυνατόν λιγότερο χλώριο γίνεται.

Προστασία από τον ήλιο

Αντιηλιακά για μαλλιά

Σίγουρα γνωρίζεις πως οι ακτίνες UV μπορούν να βλάψουν το δέρμα σου. Λοιπόν, μπορούν επίσης να βλάψουν και τα μαλλιά σου, ειδικότερα εάν έχεις ήδη αδύναμα μαλλιά. Το αντιηλιακό μαλλιών μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των μαλλιών από την υπεριώδη ακτινοβολία και τη θερμότητα. Χρησιμοποιώντας προϊόντα που προστατεύουν από τον ήλιο, μπορείς να διατηρήσεις την υγεία των μαλλιών σου και να μειώσεις την πιθανότητα της ταλαιπωρίας τους από τις ακτίνες UV του ήλιου. Κάνε συνήθεια, λοιπόν, να εφαρμόζεις στα μαλλιά σου αντιηλιακή προστασία πριν βγεις από το σπίτι, ειδικά αν γνωρίζεις ότι θα χρειαστεί να περάσεις αρκετή ώρα κάτω από τον ήλιο.

Αναβάθμιση διατροφής

Τα αδύναμα μαλλιά μπορούν να είναι επίσης αποτέλεσμα ανθυγιεινής διατροφής. Ο καλύτερος τρόπος λοιπόν, για να υποστηρίξεις τους θύλακες των τριχών σου στην ανάπτυξη νέων μαλλιών, είναι να κάνεις μια υγιεινή διατροφή γεμάτη άπαχες πρωτεΐνες, υγιή λίπη και πολλά φρούτα και λαχανικά. Μια ισορροπημένη διατροφή και πλούσια σε πρωτεΐνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες (όπως βιταμίνη Α, C, και E), μέταλλα (όπως σίδηρος και ψευδάργυρος) και αντιοξειδωτικά μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των μαλλιών. Τέλος, μην ξεχνάς να πίνεις πολύ νερό καθώς όχι μόνο ενυδατώνει τα μαλλιά αλλά και το δέρμα.

Είτε λοιπόν έχεις εύθραυστα και αδύναμα μαλλιά, είτε απλά προσπαθείς να τα αποτρέψεις από πιθανές βλάβες, το Le tif είναι εδώ για να σε καλύψει με κορυφαία επαγγελματικά προϊόντα μαλλιών και αξιόπιστες συμβουλές!

 

Σχόλια