Βαμμένα Μαλλιά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε! (Updated)

Τα βαμμένα μαλλιά είναι το απόλυτο αξεσουάρ κάθε σύγχρονης γυναίκας! Αυτό δεν το λέμε μόνο επειδή είναι η δουλειά μας, αλλά γιατί αποτελεί μία πραγματικότητα! Τα βαμμένα μαλλιά σε μια γυναίκα είναι το «κερασάκι στη τούρτα»! Σε συνδυασμό με το σωστό μακιγιάζ και νύχια, τα κατάλληλα ρούχα και αξεσουάρ, μπορούν να αναδείξουν την θηλυκότητα και την γοητεία του γυναικείου φίλου! Για αυτό άλλωστε έχουν γίνει τραγούδι, ποίημα και είναι ένα από τα πράγματα που τραβούν περισσότερο την προσοχή στην εξωτερική εμφάνιση κάθε γυναίκας! Πλέον έχετε τη δυνατότητα να διατηρήσετε λαμπερό το χρώμα από τα βαμμένα μαλλιά σας χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα προϊόντα μαλλιών!

Πως λειτουργεί η  βαφή  μαλλιών και τι να επιλέξω;

Υπάρχουν καμπάνιες και διαφημίσεις με επώνυμα μοντέλα, υποσχέσεις, αλλά και πολύ παραφιλολογία γύρω από τα βαμμένα μαλλιά και την φιλοσοφία τους. Ως καταρτισμένοι επαγγελματίες και με γνώμονα πάνω από όλα την υγεία του τριχωτού και των μαλλιών, ενημερώνουμε τους ανθρώπους που μας εμπιστεύονται με τις αλλαγές στα μαλλιά τους, έτσι ώστε να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης. Ξεκινώντας λοιπόν πολύ απλά, βαφή μαλλιών είναι ο φυσικός ή τεχνητός χρωματισμός της τρίχας. Ως εκ τούτου τα βαμμένα μαλλιά διακρίνονται σε διάφορες κατηγορίες, με βάση τον τύπο της βαφής που χρησιμοποιείται. Παρακάτω θα αναλυθούν οι τύποι βαφής έτσι ώστε να γνωρίσετε καλύτερα την διαδικασία βαφής των μαλλιών σας αλλά και τι είναι καλύτερο για αυτά. Μαζί με την βοήθεια και την καθοδήγηση πάντα του κομμωτή σας, θα καταφέρετε να επιλέξετε το ιδανικό χρώμα για εσάς σύμφωνα με τον τύπο των μαλλιών σας.

 

Βαμμένα Μαλλιά με Φυτικές Βαφές:

Πρόκειται για βαφές που προέρχονται από φυτικές πηγές και χρησιμοποιούνται για τον χρωματισμό των μαλλιών. Αντίθετα με τις συνθετικές χημικές βαφές, οι φυτικές βαφές περιλαμβάνουν φυσικά συστατικά που προέρχονται από φυτά όπως χαμομήλι και χέννα.

Η βαφή με χέννα χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα αλλά παρουσιάζει 2 βασικά μειονεκτήματα στη χρήση της:

1.Συσσωρεύει πολύ υλικό πάνω στην τρίχα, που εμποδίζει την είσοδο άλλων ουσιών στο εσωτερικό της.

2.Καταστρέφει δεσμούς της κερατίνης, αποδυναμώνοντας την τρίχα.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι ο όρος “φυτική βαφή”, που αναγράφεται και σε άλλα προϊόντα, δεν ισχύει! Πριν χρησιμοποιήσετε μια φυτική βαφή λοιπόν, συνιστάται να διαβάσετε τις οδηγίες του κατασκευαστή και να εκτελέσετε ένα δοκιμαστικό βάψιμο σε μια τούφα των μαλλιών σας για να δείτε πώς θα αντιδράσουν.

 

Βαμμένα Μαλλιά με Ημιμόνιμες Βαφές:

Οι ημιμόνιμες βαφές περιέχουν χρωστικές ουσίες που έχουν την ικανότητα να επικάθονται στο εξωτερικό στρώμα του στελέχους της τρίχας ή να εισχωρούν και λίγο βαθύτερα. Οι περισσότερες από αυτές αναμιγνύονται με πολύ ήπιας δύναμη οξυζενέ. Η διάρκεια τους κυμαίνεται σε 3-4 εβδομάδες. Τέτοιες ημιμόνιμες βαφές είναι τα χρωμοσαμπουάν, το χρωμοζελέ αλλά και οι χρωμοαφροί.
Οι ημιμόνιμες βαφές είναι καλές επιλογές για αυτούς που θέλουν να αλλάξουν την απόχρωση των μαλλιών τους προσωρινά, χωρίς να δεσμευτούν σε μια μόνιμη αλλαγή. Είναι επίσης κατάλληλες για να δοκιμάσετε νέες αποχρώσεις πριν αποφασίσετε να εφαρμόσετε μια μόνιμη βαφή. Επίσης, είναι ευκολότερο να εφαρμόσετε στο σπίτι σε σύγκριση με τις μόνιμες βαφές.

 

Βαμμένα Μαλλιά με Μόνιμες Βαφές:

Ονομάζονται και οξειδωτικές και είναι ο πλέον δραστικός τύπος βαφής. Για να δράσει, απαιτείται η ανάμιξη της βαφής με οξυζενέ. Κατά την εφαρμογή του μίγματος στα μαλλιά συμβαίνουν τα εξής:
• Διείσδυση του μίγματος στο φλοιό της τρίχας.
• Οξείδωση της φυσικής μελανίνης των μαλλιών από το μίγμα της βαφής το οποίο περιλαμβάνει οξειδωτικούς παράγοντες όπως τα PPD & PTD. Τα τελευταία, χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία των βαφών μαλλιών από το 1907 λόγω του ότι έχουν τη βέλτιστη χρωματική απόδοση.
Αυτές οι ενώσεις έχουν θεωρηθεί υπεύθυνες για αρνητικές παρενέργειες, ωστόσο τα επίπεδα τους μέσα στις βαφές είναι σε ασφαλή και επιτρεπόμενα όρια για τον ανθρώπινο οργανισμό! Πέραν τούτου, εταιρίες με προηγμένη τεχνολογία, έχουν αντικαταστήσει τέτοιου είδους «βαριά» συστατικά ώστε να υπάρχει μείωση αλλεργιογόνου δράσης και φθοράς του κεράτινου περιβλήματος της τρίχας, με εξίσου εντυπωσιακό αποτέλεσμα και διάρκεια στο χρώμα! Στη συνέχεια έχουμε οξείδωση των χρωστικών της βαφής από το οξυζενέ με αποτέλεσμα την διόγκωση των χρωστικών, που δίνουν το νέο χρώμα! Η αμμωνία , για την οποία έχουν ειπωθεί διάφορα, ανοίγει το κεράτινο περίβλημα της τρίχας ώστε να διεισδύσουν τα νέα χρωστικά. Είναι μια ασφαλής επιλογή πάνω από 50 χρόνια. Μετά τη δράση της (10’ – 15’) εξατμίζεται και τα μαλλιά αποκτούν λάμψη!

 

Αποχρωματισμός σε Βαμμένα Μαλλιά:

Εννοούμε τις μεθόδους με τις οποίες επιδιώκεται το “ξάνοιγμα” των μαλλιών. Όταν το ξάνοιγμα γίνεται σε φυσικά μαλλιά τότε η εργασία μας ονομάζεται “Ντεκολορασιόν” ενώ όταν γίνεται σε βαμμένα μαλλιά λέγεται “Ντεκαπάζ”. Οι αποχρωματισμοί βασίζονται στη δράση του «ξανοικτικού» προϊόντος και του οξυζενέ, που οξειδώνουν την μελανίνη της τρίχας με αποτέλεσμα το άνοιγμα πολλών τόνων χρώματος. Πρόκειται για εργασίες αρκετά «επικίνδυνες» για την υγεία των μαλλιών και του δέρματος, όταν δε γίνονται σωστά! Σαφώς πρέπει να αποφεύγονται στο σπίτι!
Ο κομμωτής σας , είναι αυτός που θα βοηθήσει να επιλέξετε τη κατάλληλη βαφή και το χρώμα που θα σας κάνει να νιώθετε υπέροχα και θα εκφράζει το δικό σας προσωπικό στυλ!

 

Γιατί πρέπει να εμπιστεύομαι τους ειδικούς για τα βαμμένα μαλλιά μου;

Ούτε θέλουμε, ούτε μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη γνώμη ενός ιατρού, αλλά η διαρκείς και εντατική εκπαίδευση, καθώς και η καθημερινή επαφή με το αντικείμενο, μας καθιστά σε μεγάλο βαθμό γνώστες ως προς τις ανάγκες που έχουν τα βαμμένα μαλλιά. Επιπλέον γνωρίζουμε τις λειτουργίες των τριχοβαφών όπως και τα συμπώματα που μπορεί να έχουν οι ίδιες στο δέρμα! Η βαφή μαλλιών αντενδείκνυται: Σε δερματοπάθειες του τριχωτού της κεφαλής, σε περίοδο εγκυμοσύνης, σε άτομα με προβλήματα υγείας που ακολουθούν θεραπευτική αγωγή με φάρμακα, χημειοθεραπεία, ακτινοβολίες. Εξίσου σημαντικό για εμάς είναι να λαμβάνουμε σοβαρά υπ’ όψιν, τα δεδομένα αλλεργιών και ευαισθησίας του δέρματος. Μία αλλεργική αντίδραση είναι η αντίδραση του ανοσοποιητικού μας συστήματος απέναντι σε κατά τα άλλα ακίνδυνες ουσίες, που εισπνέουμε, καταπίνουμε ή που έρχονται σε επαφή με το δέρμα μας. Δεν είναι πολλές οι περιπτώσεις που μια βαφή μαλλιών μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση, εντούτοις δεν μπορεί να αποκλειστεί αυτή η πιθανότητα για αυτό είναι απαραίτητο να γίνεται το τεστ αλλεργίας πριν τη βαφή από επαγγελματίες, όπως επίσης και προσεχτικός έλεγχος του δέρματος και των βαμμένων μαλλιών!

 

Πως μπορώ να διατηρήσω σε καλή κατάσταση τα βαμμένα μαλλιά μου, μέχρι το επόμενο ραντεβού με τον κομμωτή μου;

Σίγουρα υπάρχει μια φυσιολογική φθορά του χρώματος αλλά και μικρά μυστικά που μπορούν να παρατείνουν τη διάρκειά του: Δοκιμάστε την εξιδεικευμένες σειρές της Kerastase για βαμμένα μαλλιά ή εναλλακτικά τη σειρά Redken Color Extend Magnetics όπου θα βρείτε όλα τα σχετικά προϊόντα για το χρώμα! Αποφύγετε το συχνό λούσιμο στα βαμμένα μαλλιά. Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα τριχόπτωσης, ξηροδερμίας ή πιτυρίδας και χρησιμοποιείτε κάποιο εξειδικευμένο προϊόν, χρησιμοποιήστε το μόνο στο τριχωτό της κεφαλής, ξεβγάλετε και λούστε τα υπόλοιπα μαλλιά σας με το σαμπουάν για βαμμένα μαλλιά. Μετά τα λούσιμο εφαρμόστε οπωσδήποτε μάσκα θρέψης και λάμψης, στα μήκη και τις άκρες για να «κλειδώσετε» το χρώμα! Αν πάλι θέλετε να αναζωογονήσετε το χρώμα των μαλλιών σας δοκιμάστε την L’Oréal Professionnel Vitamino Color! Στη περίπτωση που δεν μπορείτε να αποχωριστείτε το σίδερο ισιώματος, πριν ξεκινήσετε εφαρμόστε ένα θερμοπροστατευτικό προϊόν για βαμμένα μαλλιά όπως το Redken One United και για να τελειοποιήσετε το χτένισμά σας μη ξεχάσετε το περίφημο λάδι Kerastase Elixir Ultime !

 

Τα όμορφα βαμμένα μαλλιά , είναι τα υγιή μαλλιά!