Ξηροδερμία ή πιτυρίδα; Συμπτώματα, θεραπεία και πως θα την αντιμετωπίσεις! (Updated 2023)

Ταλαιπωρείσαι συχνά από φαγούρα, ξηροδερμία ή “κομματάκια” φλοιού του τριχωτού στα ρούχα και είσαι σε απόγνωση; Γνωρίζεις ότι η ξηροδερμία και η πιτυρίδα αν και μοιάζουν έχουν αρκετά σημαντικές διαφορές και μπορούν να αντιμετωπιστούν με κομμωτηριακή φροντίδα και συμβουλές των ειδικών; Ήξερες ότι η ξηροδερμία επηρεάζει πάνω από το 40% των ανθρώπων παγκοσμίως και συνήθως οφείλεται σε προβλήματα μικροκυκλοφορίας, αλλά και στη μη σωστή χρήση σαμπουάν και προϊόντων styling. Είναι αναγκαίο λοιπόν να συμβουλεύεσαι τον κομμωτή σου για να διαλέξεις την κατάλληλη θεραπεία αντιμετώπισης που θα σε απαλλάξει από την ξηροδερμία. Αν ονειρεύεσαι υγιή, απαλά και δυνατά μαλλιά το παρακάτω άρθρο θα σου παρέχει κάθε συμβουλή που χρειάζεσαι από τους hair experts μας.

Μια σφαιρική εικόνα γύρω από τη ξηροδερμία

Εάν έχεις ξηρό, ξεφλουδισμένο τριχωτό της κεφαλής, μπορεί να υποψιάζεσαι πιτυρίδα. Αλλά θα μπορούσε να είναι σημάδι ξηρού τριχωτού της κεφαλής δηλαδή ξηροδερμίας. Η πιτυρίδα και η ξηροδερμία έχουν τα ίδια κύρια συμπτώματα, που είναι η πτώση των νιφάδων και η φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής, αλλά είναι δύο διαφορετικές καταστάσεις. Στην ξηροδερμία, το δέρμα ερεθίζεται και ξεφλουδίζει. Με την πιτυρίδα, η αιτία είναι η υπερβολική λιπαρότητα στο ρίζες των μαλλιών. Αυτή η περίσσεια λιπαρότητα κάνει τα κύτταρα του δέρματος να συσσωρεύονται και στη συνέχεια να αποβάλλονται. Γνωρίζοντας ποια από αυτές τις καταστάσεις έχεις μπορεί να σε βοηθήσει να λάβεις τη σωστή θεραπεία ώστε να περιορίσεις ή  και να διώξεις οριστικά αυτές τις νιφάδες. Το σημαντικό είναι ότι χωρίς την κατάλληλη φροντίδα και την προσπάθεια εξάλειψης της βασικής αιτίας της ξηροδερμίας, αυτή θα επανέρχεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και μπορεί να επιδεινωθεί και να σε ενοχλήσει αρκετά.

Αιτίες και συμπτώματα της ξηροδερμίας

Ξηροδερμία: healthy scalp vs dry scalp

Ξηροδερμία  όταν το δέρμα σου έχει πολύ λίγη υγρασία, ερεθίζεται και ξεφλουδίζει. Η ξηροδερμία μπορεί να είναι τόσο ένα σύμπτωμα όσο και μια ειδική δερματική κατάσταση από μόνη της που χρήζει ιδιαίτερης φροντίδας.. Εάν το τριχωτό της κεφαλής είναι ξηρό τότε μπορεί να παρατηρήσεις ότι ξηροδερμία και σε άλλα μέρη του σώματός, όπως τα χέρια και τα πόδια. Το ξηρό τριχωτό της κεφαλής μπορεί επίσης να προκληθεί από παράγοντες όπως:

Κρύος, ξηρός αέρας, ηλικία καθώς και δερματίτιδα εξ επαφής που προκαλείται από αντίδραση σε προϊόντα που εφαρμόζονται στο τριχωτό της κεφαλής όπως σαμπουάν, τζελ, λακ. Είναι αναγκαίο λοιπόν να συμβουλεύεσαι τον κομμωτή σου ώστε να επιλέξετε από κοινού τα πιο κατάλληλα επαγγελματικά προϊόντα για τα μαλλιά σου και για την αντιμετώπιση της ξηροδερμίας.

Πιτυρίδα: τι είναι και πως προκαλείται;

ξηροδερμία: healthy hair vs dandruff

 

Τα κύτταρα του δέρματος στο τριχωτό της κεφαλής και στο σώμα κανονικά πολλαπλασιάζονται όταν χρειάζεσαι περισσότερα από αυτά. Όποια  περισσεύουν απορρίπτονται. Έτσι, όταν έχεις πιτυρίδα τα κύτταρα του δέρματος σου στην ουσία απορρίπτονται πιο γρήγορα από το συνηθισμένο. Η κύρια αιτία της πιτυρίδας είναι η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, μια κατάσταση που κάνει το δέρμα λιπαρό, κόκκινο και φολιδωτό. Τα λευκά ή κίτρινα λέπια ξεφλουδίζουν, δημιουργώντας πιτυρίδα. Μπορεί να πάθεις σμηγματορροϊκή δερματίτιδα οπουδήποτε έχεις αδένες λίπους, συμπεριλαμβανομένων των φρυδιών, της βουβωνικής χώρας, των μασχαλών και κατά μήκος των πλευρών της μύτης.

Συχνά, ένας μύκητας που ονομάζεται malassezia πυροδοτεί την πιτυρίδα που μπορεί αρχικά να μοιάζει με ξηροδερμία. Αυτός ο μύκητας ζει συνήθως στο τριχωτό της κεφαλής. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι έχουν πάρα πολύ από αυτόν, και αναγκάζει τα κύτταρα του δέρματος να πολλαπλασιάζονται πιο γρήγορα από το συνηθισμένο. Ορισμένοι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν τον πολλαπλασιασμό της malassezia, όπως: η ηλικία, οι ορμόνες, το στρες ή η παχυσαρκία.Τα βρώμικα μαλλιά δεν προκαλούν πιτυρίδα, αλλά αν δεν λούζεις τα μαλλιά σου αρκετά συχνά, η λιπαρή συσσώρευση μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση νιφάδων.

Ένας τρόπος για να ξεχωρίσεις τη διαφορά μεταξύ της ξηροδερμίας  της κεφαλής και των νιφάδων από την πιτυρίδα είναι από την εμφάνισή τους. Οι νιφάδες πιτυρίδας είναι μεγαλύτερες και φαίνονται λιπαρές. Στα μωρά , το τριχωτό της κεφαλής φαίνεται φολιδωτό ή με κρούστα. Τόσο η ξηροδερμία  όσο και η πιτυρίδα μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα στο τριχωτό.

Συμπτώματα πιτυρίδας έναντι ξηρού τριχωτού της κεφαλής

Ακολουθεί μια σύγκριση των κύριων συμπτωμάτων κάθε πάθησης, ξηροδερμίας και πιτυρίδας:

ξηροδερμία-πινακάκιξηροδερμία: dandruff vs dry scalp

Πότε είναι αναγκαία η επίσκεψη σε γιατρό;

Μπορείς να αντιμετωπίσεις μόνη σου την πιτυρίδα με ένα εξειδικευμένο  σαμπουάν χωρίς συνταγή. Εάν έχεις δοκιμάσει ένα σαμπουάν για την πιτυρίδα για τουλάχιστον ένα μήνα και οι νιφάδες δεν έχουν βελτιωθεί, χειροτερεύουν ή το δέρμα στο τριχωτό της κεφαλής φαίνεται κόκκινο ή πρησμένο, κλείσε ραντεβού με έναν δερματολόγο, ο οποίος είναι ένας γιατρός που ειδικεύεται στη θεραπεία του δέρματος. Μπορεί να έχεις άλλη πάθηση του δέρματος που να χρήζει αντιμετώπισης ιατρικά.

Ο γιατρός θα καθορίσει εάν έχεις πιτυρίδα ή ξηροδερμία κοιτάζοντας το τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά σου. Μπορούν να αποκλείσουν καταστάσεις όπως το έκζεμα και η ψωρίαση, που μπορεί επίσης να προκαλέσουν λιποειδές δέρμα στο τριχωτό της κεφαλής.

Θεραπεία

Εάν έχεις ξηροδερμία, επίλεξε να χρησιμοποιήσεις την εξειδικευμένη σειρά Kerastase Symbiose Bain που είναι ειδικά σχεδιασμένη για ευαίσθητο και λιπαρό τριχωτό με τάση πιτυρίδας. Εναλλακτικά, η σειρά Nioxin Scalp Relief είναι κατάλληλη για να καταπραΰνει το τριχωτό της κεφαλής και συντελεί στην αύξηση της πυκνότητας των μαλλιών . Ένας τρόπος για να καταλάβεις εάν έχεις ξηροδερμία ή πιτυρίδα είναι να εφαρμόσεις μια ελαφριά ενυδατική κρέμα στο τριχωτό της κεφαλής πριν τον ύπνο. Εάν η αιτία είναι η ξηροδερμία, οι νιφάδες θα πρέπει να εξαφανιστούν μόλις κάνεις ντους το επόμενο πρωί. Επαγγελματίες κομμωτές μπορούν να κάνουν μια περιποίηση τριχωτού της κεφαλής στον λουτήρα με συνδυασμό προϊόντων για να περιοριστεί το φαινόμενο της ξηροδερμίας.

Για ήπια πιτυρίδα, χρησιμοποίησε την σειρά Kerastase Specifique για να μειώσεις την ποσότητα λιπαρότητας στο τριχωτό της κεφαλής. Τα περισσότερα προϊόντα για την πιτυρίδα περιέχουν συστατικά που περιορίζουν  στο ελάχιστο τους μύκητες στο τριχωτό της κεφαλής ή αφαιρούν το ξεφλουδισμένο δέρμα.

Μάθε περισσότερα για τα μαλλιά σου και πως θα τα φροντίζεις με τα κατάλληλα προϊόντα περιποίησης ώστε να είναι υγιή και λαμπερά στο Blog μας.

Σαμπουάν Θεραπεία Kerastase Θεραπεία Medavita Θεραπεία NIOXIN

Σχόλια